Board effectiviteit

Uit ons onderzoek wordt duidelijk dat de belangrijkste problemen van de raad van commissarissen en raad van toezicht niet liggen op het vlak van integriteit, externe verantwoording, de stakeholder-oriëntatie of de formele regels (zoals statuten en reglementen), maar op het terrein van doorvragen bij het bestuur, een goede omgang en samenwerking met het bestuur en de informatievoorziening. Commissarissen vinden de ‘zachte’ kant van het toezichthouden lastiger dan de ‘harde’ kant.

Deze drie aspecten hebben wij vertaald in ‘gedragshandvatten’ voor de commissaris in de praktijk.

Het verbeteren van jouw board room effectiviteit

De onderstaande casus betreft een opdracht die door één van onze adviseurs is uitgevoerd.

De RvC van een bank vond het lastig om vanuit collectiviteit te werken richting het bestuur, omdat de persoonlijkheden nogal uiteen liepen. Governance Academy hielp de leden van de RvC hun persoonlijkheidsstructuur op eenvoudige en constructieve manier in kaart te brengen, waardoor de leden inzichtelijk kregen op basis van welke waarden en overtuigingen hun collega’s in de raad werken. Dat heeft bijgedragen aan de kwaliteit van de onderlinge afstemming en werkt inmiddels in het voordeel van zowel deze RvC als het bestuur waar toezicht op wordt gehouden.

Wil je effectiever worden als RvC, RvT of bestuur?

Ons team met ervaren boardroom adviseurs helpt graag met de persoonlijke of teameffectiviteit. Het verbeteren van jouw effectiviteit doen wij altijd vanuit jouw eigen stijl en drijfveren.

Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil je meer informatie over een van onze opleidingen of adviesdiensten,
bel 0343 - 47 61 73.