AEC De Authentieke en Effectieve Commissaris en Toezichthouder

Algemeen


Het programma de Authentieke en Effectieve Commissaris en toezichthouder (AEC) draait al meerdere jaren. Het AEC programma ken een netwerk van honderden alumni en wordt door de deelnemers zeer hoog gewaardeerd.
De AEC commissaris opleiding is gericht op het verschaffen van inhoudelijke kennis en inzicht in de dynamiek van het toezicht houden door de commissaris in combinatie met de juiste afstand en professionele houding.

Bij het AEC programma wordt gewerkt op basis van het drieluik:

  • Inzicht - jouw rol, jouw team, board dynamiek, board modellen, vergadercyclus
  • Praktisch - board processen, omgang met stakeholders, (zelf)evaluatie, transparantie, casuïstiek, besluitvorming en valkuilen en dilemma’s
  • In control - wet- en regelgeving, aansprakelijkheid, werkgeverschap, toezicht commissies, de accountant en risicomanagement.


Het doel van deze vijfdaagse commissaris opleiding (waarvan de eerste drie dagen samen met AEBD voor een stevige gezamenlijke basis) is het bijdragen aan jouw inzicht in jouw persoonlijke voorkeuren bij het werken als (beoogd of reeds functionerend) lid van een RvC of RvT. Na afloop ben je beter in staat jouw eigen rol als professioneel commissaris of toezichthouder in te vullen, 'board room dynamiek' te beïnvloeden en heb je inzicht verworven in de specifieke toegevoegde waarde die jij als commissaris in een organisatie kunt leveren.

Deelnemers AEC programma
Deelnemers aan dit programma zijn overwegend commissarissen in de profitsector en toezichthouders van organisaties in de semipublieke sectoren, alsmede bestuurders, directeuren en professionals met het profiel en de ambitie binnen enkele jaren een commissariaat of toezichthoudende functie te gaan vervullen.
Basis voor deze commissarisopleiding is het door onszelf ontwikkelde en gepubliceerde 'nine box model', dat als kader dient voor het afdekken van alle relevante thema's rondom toezicht.

Wil je deelnemen aan het programma "De Authentieke en Effectieve Commissaris en Toezichthouder" (AEC)? Meld je dan hier aan.

AEC Programma


Het AEC programma draait al meerdere jaren, kent een netwerk van honderden alumni en wordt door de deelnemers hoog gewaardeerd. AEC is gericht op het verschaffen van inhoudelijke kennis en inzicht in de dynamiek van het toezicht houden door de commissaris in combinatie met de juiste afstand en houding.

Bij het AEC programma wordt gewerkt op basis van het drieluik:

  • Inzicht - jouw rol, jouw team, board dynamiek, board modellen, vergadercyclus
  • Praktisch - board processen, omgang met stakeholders, (zelf)evaluatie, transparantie, casuïstiek, besluitvorming en valkuilen en dilemma’s
  • In control - wet- en regelgeving, aansprakelijkheid, werkgeverschap, toezicht commissies, omgang accountant.

Context Board & Governance
Door dr. Stefan Peij (managing director Governance Academy)

Compliance: het goede (goed) doen. Invloed van actuele ontwikkelingen op boardroom dynamics in de maatschappelijke sectoren
Door mr. Marry de Gaay Fortman (partner bij Houthoff en advocaat expert op gebied van bestuur en toezicht, lid RvC bij o.a. De Nederlandsche Bank en Conclusion Group)

Juridische aspecten van bestuur en commissariaat en aansprakelijkheid
Door mr. Hugo Reumkens (partner bij Van Doorne) of mr. Maarten Appels (notaris ondernemingsrecht bij Van Doorne)

Hoe benut ik onze accountant het beste?
Door Bart Jonker RA (partner Grant Thornton)

Rol van de externe toezichthouder
Door Anoushka Wajer (Governance Academy)

Cases
Door programmamanager

Hoe weet je wat je niet weet? En: omgang met media
Door drs. Pieter Couwenbergh (journalist Het Financieele Dagblad)

Rol van de RvC/ RvT bij strategische vraagstukken
Door Gérard Brockhoff (partner Adstrat)

Intervisie
Door programmamanager

Financiën voor commissarissen en toezichthouders (basis)
Door Mieke Pigeaud (o.m. lid RvC PWN en RvC Port of Amsterdam)

Toezicht op IT & Digitalisering
Door Kuldip Singh (o.a. RvC-lid KPMG, TenneT; expertise digitale innovatie)

De werkgeversrol van de commissaris
Door mr. Dorine Wekking (commissaris bij o.m. HEMA, BT NL en ReinierHaga) of Shaktie Rambaran (o.a. toezicht- en bestuursadviseur, voorzitter RvC Univé)

Authentiek en waardengedreven toezichthouden
Door prof. dr. Patrick Nullens (lid RvT Hogeschool Viaa in Zwolle en bijzonder hoogleraar ethisch leiderschap aan de Universiteit voor Humanistiek, Utrecht)

Macht! Óf: Persoonlijkheden in de boardroom
Door drs. Oscar David (o.m. TIAS) of dr. Alec Serlie (Arbeids- en organisatiepsycholoog bij Alexander King Consultancy, universitair docent EUR)

Hoe vul ik mijn rol als commissaris concreet in? Toezichtkader voor de RvC, zelfevaluatie, vergaderen en besluitvormingsprocessen
Door mr. Bart de Lange (partner GovernanceQ, en o.a. lid onafhankelijke Commissie Code Goed bestuur (VO-raad)

Profileren bij verwerven van een commissariaat
Door dr. Lizzy Doorewaard (o.a. vicevoorzitter RvT NPO, RvC Esso Nederland en voorzitter RvT RCBM, het Nederlandse register voor commissarissen)

Sturen op inhoud, inrichting en interactie in de board
Door drs. Puck Dinjens (Governance Academy) en docent NVTZ-, VTOI- en VTOI-academie en Redactielid Goed Bestuur & Toezicht, of drs. Monique Meeuwisse (bestuursadviseur, assessor en coach)

Jouw investering

Jouw investering bestaat uit een deelnamefee van € 6.900,- incl.cursusmateriaal, dranken en maaltijden, exclusief BTW en evt. overnachtingen. 5% korting is mogelijk bij betaling tot een maand voor aanvang.

Certificering en erkenning

Je ontvangt een certificaat. AEC is erkend door Cedeo en NBA en biedt 35 PE-punten.

Effectiever worden als Commissaris?

Deze opleiding bestaat in totaal uit 5 dagen (zonder overnachtingen), met aan het einde van de voorlaatste dag een diner. De sessies vinden plaats op Parc Broekhuizen

Basis opleiding data:
Verdieping data:

Wil je meer informatie over een van onze opleidingen of adviesdiensten,
bel 0343 - 47 61 73.

Meld je direct aan