MST Masterclass Startende Toezichthouder voor Medisch Specialisten

Algemeen

Medisch specialisten nemen in toenemende mate verantwoordelijkheid voor besturing, toezicht en governance van instellingen in en buiten de medische sector. Dat is in lijn met de steeds breder gedragen opvatting dat artsen maatschappelijke rollen vervullen en hun loopbaan buiten het eigen ziekenhuis verbreden.

We zien meerdere verschijningsvormen:

 • Zitting van een medicus in de raad van toezicht of raad van bestuur is tegenwoordig vrij gebruikelijk
 • Daarnaast hebben medici eigen governance-structuren in maatschappen of andere gremia
 • Ook heeft de medisch specialist in toenemende mate te maken met de dynamiek van toezicht houden in de verschillende gelaagdheden in een ziekenhuis, bijvoorbeeld als lid vakgroep t.o.v. vakgroep bestuur, MSB en ontbrekende toezichthouders, vanuit de kernstaf, of als lid t.o.v. RvT van het ziekenhuis.

Jouw redenen tot het volgen van het programma kunnen dus op meerdere niveaus liggen. Om de medisch specialisten hierbij goed te kunnen bedienen, werkt Governance Academy al een tijd samen met De Academie voor Medisch Specialisten.

De MST is ontwikkeld als eerste van twee stappen:

1. De Masterclass Startende Toezichthouder. Meer informatie en aanmelden kan via de website van De Academie voor Medisch Specialisten.
2. Een optioneel vervolgprogramma van Governance Academy, dat hierop aansluit. Meer informatie en aanmelden kan via de website van Governance Academy.

Wil je deelnemen aan het programma "Masterclass Startende Toezichthouder voor Medisch Specialisten" (MST)? Meld je dan hier aan.

MST Programma

Waarom kiezen voor onze masterclass?

 • Met deze masterclass krijg je de mogelijkheid om laagdrempelig kennis te maken en te oefenen met ‘board room dynamiek’ en uitgangspunten van goed bestuur, toezicht en governance, zonder verdere verplichtingen
 • Je kunt desgewenst naadloos aansluiten op onze opleiding tot professioneel commissaris of bestuurder met ervaren mensen van buiten de sector
 • Je verwerft inzicht in de specifieke toegevoegde waarde die je (vanuit jouw persoonlijke eigenschappen) als commissaris of bestuurder in een organisatie kunt leveren
 • Intensieve interactie in kleine groep
 • Ruimte voor eigen casuïstiek en uitwisseling van ervaringen
 • Les van ervaren docenten
 • De Academie voor Medisch Specialisten is gespecialiseerd aanbieder vanuit de medische praktijk
 • Governance Academy is gespecialiseerd aanbieder vanuit de governance-praktijk.

13.30 uur Inloop

14.00 uur Intro op programma, voorstellen, leerdoelen inventariseren
Joost de Bie

14.30 uur Nine box model als context voor goed bestuur, toezicht & governance
Door mr. Arthur Hol (Governance Academy)

15.30 uur Goed toezicht in de praktijk
Door Tessa van den Ende (partner Zorg bij Nysingh en zij vervult een drietal toezichthoudende functies)

17.00 uur Pauze - Soep met broodjes

17.45 uur Effectief vragen stellen en interveniëren
Door drs. Puck Dinjens (Governance Academy)

Jouw investering

Jouw investering bestaat uit een deelname fee van € 745,- exclusief BTW. Je krijgt dit volledige bedrag terug als korting wanneer je je bij Governance Academy inschrijft voor een vervolgprogramma.

Accreditatie

De masterclass heeft een Cedeo erkenning vanuit Governance Academy voor 5 PE-punten en een ABAN accreditatie (in aanvraag) vanuit Academie voor Medisch Specialisten.

Een toezichthouder worden?

De doelgroepen zijn medisch specialisten die zitting hebben of willen nemen in een raad van toezicht of raad van bestuur en medici die in de verschillende gelaagdheden in het ziekenhuis te maken hebben met eigen governance-structuren.
De sessies vinden plaats op Parc Broekhuizen.
Inschrijven is het hele jaar door mogelijk. We kiezen bewust voor een kleine groep (max. 15 deelnemers) om optimaal leereffect te bereiken. Dus schrijft u zich tijdig in.

9 september 2024 Aanmelden
3 februari 2025 Aanmelden
8 september 2025 Aanmelden

Wil je meer informatie over een van onze opleidingen of adviesdiensten,
bel 0343 - 47 61 73.