PECT Permanente Educatie voor Commissarissen en Toezichthouders

Algemeen

In het Permanente Educatie voor Commissarissen en Toezichthouders (PECT) komen mooie verdiepende thema’s voorbij, zoals "Cybersecurity voor commissarissen", "Een ethische reflectie op ESG", "Wijzigingen in de Corporate Governance Code" en "Kwetsbaarheid in de boardroom als kracht en kunde".

In 2024 focussen we naast actuele governance thema's op digitalisering. Kennis van de mogelijkheden en risico’s van digitalisering blijkt te weinig aanwezig in de boardroom en ons programma draagt bij aan de noodzakelijke ontwikkeling hiervan. Wanneer je binnen ons aanbod 10 PE-punten op digitaliseringsbijeenkomsten volgt, ontvang je een Specialty Diploma "Toezicht op Digitalisering". Dit diploma is onderdeel van het PECT programma, dus daarvoor hoef je je niet apart aan te melden.

Thema's in 2024 zijn:
Ons programma bestaat uit drie verschillende soorten bijeenkomsten.
1. Commissaris Onderweg: 6 keer per jaar online tussen 8.05 en 8.55 uur.
2. Het Lunchgesprek: 6 keer per jaar online tussen 12.00 en 12.57 uur.
3. Kennissessies in Leersum van 14.00 tot 17.00 uur, met steeds aansluitend een netwerkborrel.

Voor de kennissessies hebben we al mooie onderwerpen met goede docenten vastgelegd, zoals een verkenning van het digitaliseringslandschap door (o.m. KPMG- TenneT commissaris) Kuldip Singh, gevolgd door een cybersimulatie waarbij door ervaringslezen inzichten en handvatten voor commissaris of toezichthouder worden aangereikt. In september kun je in gesprek met Jitske Kramer en Stefan Peij over de "Council of Elders en de RvC: een antropologisch rondetafelgesprek over rollen in de boardroom". Tot slot brengt Henk den Uijl in december filosofische inzichten over de keerzijde van technologie/ digitalisering en de verantwoordelijkheid van de toezichthouder.

Over de inhoud van de webinars kunnen we al verklappen dat één onderwerp ingaat op een nog te publiceren artikel over impactvolle vragen. Actualiteit is daarmee verankerd in het programma.

Ook in 2024 dus inhoudelijke en relevante onderwerpen waaruit je flexibel kunt kiezen. Abonnees worden via Outlook automatisch uitgenodigd voor alle bijeenkomsten. Het totale programma biedt 24 PE-punten. Een abonnement kost € 1.750,- exclusief BTW voor een jaar en is op ieder moment te starten en stop te zetten.

Wil je deelnemen aan het programma "Permanente Educatie voor Commissarissen en Toezichthouders" (PECT)? Meld je dan hier aan.

PECT Programma

Kennissessies
Bij het lidmaatschap horen inspirerende kennissessies over actuele toezicht & governance thema's, digitalisering in de boardroom (achtergronden; AI en ethiek) en een cyber-crisisgame. De kennissessies vinden plaats op Parc Broekhuizen in Leersum.

Setting the scene rondom digitalisering
Door Kuldip Singh

Cybersimulatie: een ervaringsbijeenkomst die inzicht, tips en valkuilen brengt
Door Grant Thornton

De Council of Elders en de RvC: een antropologisch rondetafelgesprek over rollen in de boardroom
Door Jitske Kramer (auteur van o.m. De Corporate Tribe) en Stefan Peij (auteur van o.m. Handboek Corporate Governance)

Techniekfilosofie voor de toezichthouder: op zoek naar praktische wijsheid
Door Henk den Uijl

Commissaris Onderweg
We organiseren jaarlijks zes online ochtendsessies tussen 8.05 en 8.45 uur, waarbij experts thema's toelichten die jou ondersteunen om impactvol jouw rol als toezichthouder uit te oefenen. Mocht je er niet 'live' bij kunnen zijn, dan vind je de opnames terug in de kennisbibliotheek.
 • 11 januari: Hoe ESG agenderen in de board (Anoushka Wajer)
 • 21 maart: n.n.t.b. op basis van actualiteit
 • 16 mei: Quintin Schevernels toezicht op scale-ups
 • 4 juli, 3 oktober en 14 november: n.n.t.b. op basis van actualiteit

Het Lunchgesprek
Tijdens de online Lunchgesprekken voer je met een inhoudelijk deskundige en collega-commissarissen en -toezichthouders dilemmagesprekken of ga je in gesprek over een intervisieonderwerp en kan je best practices uitwisselen. Het Lunchgesprek vindt zes keer per jaar plaats (tussen 12.00 en 12.57 uur). Mocht je er niet 'live' bij kunnen zijn, dan vind je de opnames terug in de kennisbibliotheek. De volgende sessies staan gepland:
 • 8 februari: Vijf niveaus voor impactvolle vragen (Ellemieke Etmers)
 • 11 april: De waarde van data analytics (Robert Egging)
 • 30 mei: Innovatie en lessen uit China (Tom van Dillen)
 • 29 augustus: n.n.t.b. op basis van actualiteit
 • 17 oktober: Risicoleiderschap in een digitale wereld: vergeten we niet de kansen te pakken? (Werner Zuurbier)
 • 19 december: n.n.t.b. op basis van actualiteit


Landelijk seminar
Iedere één à twee jaar is er een event met interessante sprekers en workshops, meestal met onderwerpen uit ons eigen onderzoek. Gratis voor jou als PECT deelnemer; tegen betaling toegankelijk voor niet-leden.

Doorlopend
Toegang tot kennisbibliotheek met relevante artikelen uit Goed Bestuur & Toezicht. Daarnaast bevat de kennisbibliotheek opnames van de online bijeenkomsten, kennisvideo's, blogs / interviews / podcasts met toezichthouders en commissarissen.

Introducee?
Mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief van €75,- een introducee mee te nemen.

Jouw investering

Jouw jaarlijkse investering bestaat uit een deelname fee van € 1.750,- incl. cursusmateriaal, certificaten, dranken, fruit en versnaperingen, exclusief BTW. Je lidmaatschap wordt automatisch verlengd. Je kunt je ieder moment aan- of afmelden, dan verrekenen we naar rato. Dit programma is een goede opvolging van onze vijfdaagse opleiding AEC.

Blijven werken aan je ontwikkeling?

Je lidmaatschap omvat:

 • Een persoonlijk intakegesprek met de programma directeur
 • Toegang tot driemaandelijkse kennissessies in Leersum (van 14.00 tot 17.00 uur) op de volgende data: 6 maart, 12 juni, 11 september, 14 oktober (herhaling 6 maart) en 11 december 2024.
 • Toegang tot Commissaris Onderweg zes keer per jaar online tussen 8.05 en 8.45 uur op de volgende data: 11 januari, 21 maart, 16 mei, 4 juli, 3 oktober en 14 november 2024.
 • Toegang tot Het Lunchgesprek zes keer online tussen 12.00 tot 12.57 uur op: 8 februari, 11 april, 30 mei, 29 augustus, 17 oktober en 19 december 2024.
 • Landelijk seminar
 • Toegang tot de kennisbibliotheek


De online sessies van Commissaris Onderweg, Het Lunchgesprek en de (hybride) kennissessies zijn terug te bekijken in de online kennisbibliotheek. De kennissessies (wanneer u deze op locatie bijwoont) en de seminars vinden plaats op Parc Broekhuizen in Leersum.

Het (jaar)abonnement gaat in vanaf het moment van inschrijven.

PECT Aanmelden ieder moment mogelijk Aanmelden

Wil je meer informatie over een van onze opleidingen of adviesdiensten,
bel 0343 - 47 61 73.